Spelen met Macro: Tamron 90mm F2.8 Macro

Door swampy op zaterdag 3 januari 2015 18:07 - Reacties (10)
Categorie: hardware, Views: 3.583

Wat is Macro? Wat is een echte macro lens? Wel technisch gezien is dat 1:1. Dat betekent dat elke mm op een object 1 mm licht laat vallen op de sensor.

Echte Macro lenzen zijn ook zo gemaakt dat het veld van scherpte recht is. Waarbij normale lenzen vaak een bolling hebben. Wat moet dit uitmaken? Wel als je 1:1 foto's maakt dan maakt zo'n bolling dat het midden scherp is maar de randen zijn het niet.

Dus een echte macro lens heeft glas speciaal met een vlak scherptegebied en zijn ook nog zeer scherp zodat ze de details kunnen opnemen.

Waarom is al dit belangrijk? Dat volgt!

Dat is ook helaas duurder dan een lens voor normaal gebruik. Gelukkig kon ik via tweakers vraag en aanbod tegen een goede prijs komen aan een mooie tamron 90mm F2.8 macro.

Voor ik deze kocht had ik al plastic tussen ringen en vergroot voorlenzen en ja ik kan mijn normale lenzen omzetten in .. rond de 1:1. Het kon en ik heb ik er zeker mee zitten spelen maar het resultaat was niet altijd echt wat je wou. Het was duidelijk dat deze lenzen die ik gebruikt niet gemaakt waren voor echt macro. Het centrum was scherp ja maar om de randen ook scherp te krijgen moest je de aperture behoorlijk omhoog gooien.

Het greep me maar deels omdat wel ik voelde dat er iets mis was. Ja je kreeg een aardige foto maar.. toch was het niet perfect. Toch voor de prijs van de tussen ringen was het geen slechte investering.

Maar dan, een echte macro, en het is zo scherp. Zelfs op lagere apertures krijg je dat zolang je het onderwerp goed plat hebt, de zijkanten ook scherp zijn. Tuurlijk moet je hogere apertures gebruiken om de diepte in te gaan. Met een scherptediepte van minder dan 0,5mm op F2.8! Maar het resultaat is gewoon daar.

http://tweakers.net/ext/f/bdfoUfcfWbPjvNpwDjQLU8wI/medium.jpg

Details in het harde leven van een munt. De snijpunten waar andere munten en hardere metalen er in gesneden hebben.

Okay dat is dus Macro, werkt ook zo met papier, kranten, je krijgt vele details te zien. Zoals de kleinste stukjes stof, de rode draadjes die. ergens vandaan komen. De troep in een randje bij een knop.

http://tweakers.net/ext/f/0xCloCXE6zMzIkRDaFBjjv96/medium.jpg

En hoe ziet een horloge er uit van binnen?

http://tweakers.net/ext/f/goR0xl6kGYDNgIlCrpPSJIGK/medium.jpg

Maar tijd voor Bokeh, achtergrond blur, hoe mooi ziet dat er uit.

http://tweakers.net/ext/f/ftKHJwT4xtEOBDOfFD0UhJbP/medium.jpg

En nog eentje

http://tweakers.net/ext/f/rldu9jo8zMEdl8EoHh0v0TfF/medium.jpg

Niet alle bokeh is mooi

http://tweakers.net/ext/f/5OGcAmgmm4wU51r4T2UIxAo8/medium.jpg

Het is wennen aan wel 90mm, effectief 135mm op mijn Sony A65. Maar de kwaliteit is gewoon prachtig. Ja het heeft geen hele stille auto focus en gelukkig zit er een focus limiter op. Focussen gaat goed, in limited modus is hij snel genoeg en afhankelijk van de licht omstandigheden pakt hij de goed focus.

Handmatig focussen gaat heerlijk hoor, mooie lange uitslag waardoor je supersmooth can focussen. Zal zeker in filmpjes maken heerlijk zijn. Maar heb hier nog geen filmpjes mee geschoten.

In kort, leuke lens waarmee ik veel hoop buiten te lopen.

Volgende: Sony A65: Auto focus tijdens video 01-'15 Sony A65: Auto focus tijdens video
Volgende: Jaartje Netflix 12-'14 Jaartje Netflix

Reacties


Door Tweakers user Haas_nl, zaterdag 3 januari 2015 21:11

Ik merk dat ik met super macro met mijn raynox dcr-250 wel auto focus moet gebruiken als ik geen statief heb of een bewegend voorwerp heb.
Heb jij daar geen last van?

Door Tweakers user swampy, zaterdag 3 januari 2015 22:27

Haas_nl schreef op zaterdag 03 januari 2015 @ 21:11:
Ik merk dat ik met super macro met mijn raynox dcr-250 wel auto focus moet gebruiken als ik geen statief heb of een bewegend voorwerp heb.
Heb jij daar geen last van?
Beweging is inherent aan macro. Hoe sterker de magnificatie hoe meer beweging zichtbaar word. Ik gebruikt soms de uit de hand methode met de flitser om nog enigzins snelheid te behouden. Ik beweeg lichtjes naar voren en achteren en maak een foto rond het punt dat ik scherp heb wat ik wil. Maar deze methode betekent wel dat het niet echt accuraat is en dat je meerdere fotos moet maken. Burstmode is wel zo leuk hier!

Geen autofocus maar manuele focus op een vast punt. En dan maar naar voren en naar achter totdat je je bent waar je moet zijn.

Een statief is zo'n beetje de beste investering. Ik gebruik ook nog zelfs Electronic First Curtain Shutter, maar daar heb je een sony of canon voor nodig. Het helpt ietsje. Maar uit de hand moet je veel fotos schieten en een goede techniek leren. En dan vooral hopen dat er iets goeds tussen zit!

Beste resultaat is met een statief en natuurlijk controle over belichting. Als je munten fotografeert kun je dat ook binnenshuis met extra licht.

Door Tweakers user sys64738, zondag 4 januari 2015 10:57

Ja heel leuk speelgoed. Deze (of de Sigma 105) staat ook nog hoog op mijn verlanglijstje. Had hiervoor een Sony set met een Minolta 50mm 2.8 macro (de scherpste lens die ik ooit heb gezien) maar ik heb die set weggegeven toen ik de overstap naar Nikon maakte.

Macro moet je inderdaad niet met autofocus doen. Gewoon vergroting instellen (meestal 1:1 of 1:2) en naar voren bewegen tot het gewenst deel van het subject in focus is. Goed statief en weinig wind (of een klemmetje om alles stil te houden) is geen overbodige luxe.

De autofocus van dit soort lenzen is niet echt super maar voor portretten is het ruimschoots voldoende en daar is dit ook een pracht lens voor.

Door Tweakers user swampy, zondag 4 januari 2015 12:33

sys64738 schreef op zondag 04 januari 2015 @ 10:57:
Ja heel leuk speelgoed. Deze (of de Sigma 105) staat ook nog hoog op mijn verlanglijstje. Had hiervoor een Sony set met een Minolta 50mm 2.8 macro (de scherpste lens die ik ooit heb gezien) maar ik heb die set weggegeven toen ik de overstap naar Nikon maakte.

Macro moet je inderdaad niet met autofocus doen. Gewoon vergroting instellen (meestal 1:1 of 1:2) en naar voren bewegen tot het gewenst deel van het subject in focus is. Goed statief en weinig wind (of een klemmetje om alles stil te houden) is geen overbodige luxe.

De autofocus van dit soort lenzen is niet echt super maar voor portretten is het ruimschoots voldoende en daar is dit ook een pracht lens voor.
Maakt niet uit wat voor fotografie je doet er is altijd bepaalde techniek die je kan leren voor het beste resultaat. Nu ja technisch beste resultaat!

Heb zitten kijken naar zowel de Minolta 50mm F2.8 maar, 50mm macro? Beetje dichtbij. Zelfde geld voor mij voor de 30mm F2.8 macro, inderdaad een 1:1 macro op 30mm. Kun je voorstellen hoe dichtbij je bij het onderwerp moet zijn.

En de Sigma 105? Ook naar gekeken hoor maar toen vondt ik deze tegen halve prijs op tweakers v&a. Dat verandert de zaak snel ;)

Naar mijn gevoel moet een macro lens echt een limiter schakelaar hebben. Wat ze zijn nooit het snelste in focussen maar in limited mode is het zeker nog wel te doen. In FULL mode.. heb je even?

Door Tweakers user PdeBie, maandag 5 januari 2015 12:07

Toevallig heb ik de Tamron 90mm f/2.8 VC op mijn verlanglijstje staan en wil me ook gaan verdiepen in macro.

Heb me tot nog toe prima vermaakt met een omgekeerde 50mm lens, maar dat is het toch niet helemaal als je echt macro wilt doen. :)

Ik ga nog wel een keer naar een manier kijken om mijn camera op een statief te kunnen 'schuiven', zodat ik makkelijker kan focussen.

Door Tweakers user swampy, maandag 5 januari 2015 16:46

PdeBie schreef op maandag 05 januari 2015 @ 12:07:
Toevallig heb ik de Tamron 90mm f/2.8 VC op mijn verlanglijstje staan en wil me ook gaan verdiepen in macro.
Wel even checken of the VC versie niet slechter is als de niet VC versie. Want VC betekent extra glass en dat kan negatief uitpakken. Aan de andere kant als je portretten does is VC misschien wel weer handig.
Heb me tot nog toe prima vermaakt met een omgekeerde 50mm lens, maar dat is het toch niet helemaal als je echt macro wilt doen. :)

Ik ga nog wel een keer naar een manier kijken om mijn camera op een statief te kunnen 'schuiven', zodat ik makkelijker kan focussen.
Klinkt als een videorig met een slider. Die zou je ook kunnen gebruiken om dichter en/of verder van een object te gaan.

Door Tweakers user PdeBie, vrijdag 9 januari 2015 08:54

De niet-VC versie is ietsje scherper, maar heeft geen interne focus. Daarbij schuift de lens uit.

En dat wil je nou net niet, omdat je dan nog dichter bij je onderwerp komt die daar wellicht weer op reageert (zeker insecten kunnen snel wegspringen in dat geval).

Daarnaast ga ik hem ook gebruiken voor portret inderdaad :)

Door Tweakers user swampy, vrijdag 9 januari 2015 12:30

PdeBie schreef op vrijdag 09 januari 2015 @ 08:54:
De niet-VC versie is ietsje scherper, maar heeft geen interne focus. Daarbij schuift de lens uit.

En dat wil je nou net niet, omdat je dan nog dichter bij je onderwerp komt die daar wellicht weer op reageert (zeker insecten kunnen snel wegspringen in dat geval).

Daarnaast ga ik hem ook gebruiken voor portret inderdaad :)
Dat is de moeite waard dan. Ik weet dat de 60mm f/2 niet uitzet maar ja alleen geschikt voor APS-C en effectief 90mm?

Ik zou zeggen veel plezier met de VC versie als je heb koopt.

Door Tweakers user PdeBie, vrijdag 9 januari 2015 14:42

ook geschikt voor full frame voor zover ik weet. :)

Door Tweakers user swampy, vrijdag 9 januari 2015 14:53

PdeBie schreef op vrijdag 09 januari 2015 @ 14:42:
ook geschikt voor full frame voor zover ik weet. :)
Tuurlijk als je ooit eens upgrade. Of nog een oude film camera hebt liggen kun je die gebruiken. Heb zelf nog een minolta-tje liggen.

Reageren is niet meer mogelijk