Verschillende vragen en inzichten over hardware

Sony A65: Auto focus tijdens video

Door swampy op dinsdag 13 januari 2015 18:00 - Reacties (2)
Categorie: hardware, Views: 2.263

Een van de grote verkoop punten van de Sony A65 en de hele Sony SLT range is dat het tijdens video kan autofocussen.

Dit omdat het de nu bekende SLT spiegel ontwerp gebruikt en daardoor valt er altijd licht op de AF sensor.

Maar is dat ook bruikbaar? Ik heb twee lenzen getest een met screw drive, dus de motor in de body zelf. En een met SAM, smooth autofocus motor, niet SILENT nee SMOOTH.

En met op de achtergrond een pc die staat te hummen en voor de rest gewoon achtergrond geluid de test gedaan.

Voor de screw drive heb ik de Tamron SP AF 90mm F2.8 1:1 macro gebruikt. Dit is een heerlijk lens en op de Sony's gebruikt hij de motor in de body zelf. En in limited mode is de throw van de lens kort genoeg om als normaal gezien te worden. In full range mode is focussen zeer langzaam!Daarna de Sony DT 35mm uit de kast gehaalt. Deze heeft op de lens zelf een focussing motor, wel maar SAM dus niet zo stil als SSM maar wat is het verschil? Laten we het testen!Wat mij opvalt is dat de Tamron 90mm behoorlijk wat geluidt maakt tijdens autofocus. Als je buiten loopt of het gewoon gebruikt maakt dat niet zoveel uit maar als je wilt filmen. Maar even wat vogeltjes dan is manueel focussen zeker weten nodig. Al was het maar om niet de hele tijd WIRRRRRR te horen.

SAM hoor je ook, het is duidelijk niet stil maar minder. Het verplaatsen van de focus naar de lens verplaatst ook het geluid. En hoewel ik het duidelijk kan horen zou op een feestje waarbij gepraat wordt en muziek geluisterd het geeneens zo tegenvallen.

Dan blijft over SSM, tja daar heb ik nog geen lens van dus kan het ook niet echt nu testen.

De vraag autofocus in video? Moet zeggen dat handmatig het mooiste blijft maar aan de andere kant als je lagere eisen stelt en je wilt gewoon even snel een video van het bezoek tijdens een feestje of de verjaardags taart. Niet slecht zeker niet voor een hybride ontwerp.

Spelen met Macro: Tamron 90mm F2.8 Macro

Door swampy op zaterdag 3 januari 2015 18:07 - Reacties (10)
Categorie: hardware, Views: 3.583

Wat is Macro? Wat is een echte macro lens? Wel technisch gezien is dat 1:1. Dat betekent dat elke mm op een object 1 mm licht laat vallen op de sensor.

Echte Macro lenzen zijn ook zo gemaakt dat het veld van scherpte recht is. Waarbij normale lenzen vaak een bolling hebben. Wat moet dit uitmaken? Wel als je 1:1 foto's maakt dan maakt zo'n bolling dat het midden scherp is maar de randen zijn het niet.

Dus een echte macro lens heeft glas speciaal met een vlak scherptegebied en zijn ook nog zeer scherp zodat ze de details kunnen opnemen.

Waarom is al dit belangrijk? Dat volgt!

Dat is ook helaas duurder dan een lens voor normaal gebruik. Gelukkig kon ik via tweakers vraag en aanbod tegen een goede prijs komen aan een mooie tamron 90mm F2.8 macro.

Voor ik deze kocht had ik al plastic tussen ringen en vergroot voorlenzen en ja ik kan mijn normale lenzen omzetten in .. rond de 1:1. Het kon en ik heb ik er zeker mee zitten spelen maar het resultaat was niet altijd echt wat je wou. Het was duidelijk dat deze lenzen die ik gebruikt niet gemaakt waren voor echt macro. Het centrum was scherp ja maar om de randen ook scherp te krijgen moest je de aperture behoorlijk omhoog gooien.

Het greep me maar deels omdat wel ik voelde dat er iets mis was. Ja je kreeg een aardige foto maar.. toch was het niet perfect. Toch voor de prijs van de tussen ringen was het geen slechte investering.

Maar dan, een echte macro, en het is zo scherp. Zelfs op lagere apertures krijg je dat zolang je het onderwerp goed plat hebt, de zijkanten ook scherp zijn. Tuurlijk moet je hogere apertures gebruiken om de diepte in te gaan. Met een scherptediepte van minder dan 0,5mm op F2.8! Maar het resultaat is gewoon daar.

http://tweakers.net/ext/f/bdfoUfcfWbPjvNpwDjQLU8wI/medium.jpg

Details in het harde leven van een munt. De snijpunten waar andere munten en hardere metalen er in gesneden hebben.

Okay dat is dus Macro, werkt ook zo met papier, kranten, je krijgt vele details te zien. Zoals de kleinste stukjes stof, de rode draadjes die. ergens vandaan komen. De troep in een randje bij een knop.

http://tweakers.net/ext/f/0xCloCXE6zMzIkRDaFBjjv96/medium.jpg

En hoe ziet een horloge er uit van binnen?

http://tweakers.net/ext/f/goR0xl6kGYDNgIlCrpPSJIGK/medium.jpg

Maar tijd voor Bokeh, achtergrond blur, hoe mooi ziet dat er uit.

http://tweakers.net/ext/f/ftKHJwT4xtEOBDOfFD0UhJbP/medium.jpg

En nog eentje

http://tweakers.net/ext/f/rldu9jo8zMEdl8EoHh0v0TfF/medium.jpg

Niet alle bokeh is mooi

http://tweakers.net/ext/f/5OGcAmgmm4wU51r4T2UIxAo8/medium.jpg

Het is wennen aan wel 90mm, effectief 135mm op mijn Sony A65. Maar de kwaliteit is gewoon prachtig. Ja het heeft geen hele stille auto focus en gelukkig zit er een focus limiter op. Focussen gaat goed, in limited modus is hij snel genoeg en afhankelijk van de licht omstandigheden pakt hij de goed focus.

Handmatig focussen gaat heerlijk hoor, mooie lange uitslag waardoor je supersmooth can focussen. Zal zeker in filmpjes maken heerlijk zijn. Maar heb hier nog geen filmpjes mee geschoten.

In kort, leuke lens waarmee ik veel hoop buiten te lopen.

Console tijd: Update Vereist

Door swampy op woensdag 3 december 2014 13:01 - Reacties (13)
Categorie: hardware, Views: 4.001

Na iets van vier a zes weken de ps3 niet meer aangeraakt te hebben startte ik hem maar weer eens op voor een spelletje.

Vereiste update naar 4.66. Oh well okay dan na deze update die gelukkig niet heel lang duurde maar ja het is niet alsof alle amerikanen wakker zijn. GTA V erin, en... of ik even een update wilde installeren.

WTH?

De consoles lijken steeds meer op pc's. En.. niet in de goede zin.

Ik heb niets tegen patches en updates maar geforceerde? Mis een beetje het "plug en play" van vroeger..

Bezit nog geen PS4 of Xbox One maar.. als het nog erger is dan dit.

*** ***
Het is waar dat het in ieder geval geen "log in gaarne" schermen zijn waarmee je naast je PSN ook nog een ander lidmaatschap nodig hebt.

Is een geluidskaart wel nodig. En als zo Welke?

Door swampy op zaterdag 1 november 2014 22:38 - Reacties (40)
Categorie: hardware, Views: 14.625

Inleiding, het is al jaren geleden dat ik een echte game pc had. Consoles? Tuurlijk, laptops met een nvidia kaartje? Tuurlijk! Maar een echte pc? Nee!

En helaas raken bij mij laptops op in een jaar of drie. Vaak is het de koeling, het keyboard, en nu erger een paar maanden geleden is het geluid op mijn laptop naar de kloten gegaan. Nu ja de koptelefoon aansluiting en laat ik die nu vaak gebruiken.

Dus tijdelijk voor weinig een Asus Xonar U3'tje gekocht. Dit omdat ik echt gewoon een koptelefoon wil beluisteren en het is zelfs zo'n Philips Fidilio series.

Eerste punt, ja er is verschil kwa kwaliteit van geluid, muziek, hoe het klinkt in games. Dat al voor ongeveer 30 euro.

Maar ja nieuwe game pc, ik weet nog niet zeker of het een Asus zal worden of een Creative. Creative was 10 jaar geleden "the place to be" met misschien niet optimale drivers maar wel hardware acceleratie. Maar ja dat betekent weinig vandaag he.Met multicore processoren is het audio in software misschien maar 3%.

En CMMS-3d? Weet het niet hoor vind de virtueele surround sound van asus wel goed klinken.

En heb je wel een losse audio kaart nodig als het moederbord al een Intel HD Audio heeft. Hoe zit dat met AMD True Audio?

Keuzes die vele vragen oproepen. Hoe dan ook ik vindt het wel lekker hoe de Xonar klinkt dus een Xonar voor in de PC is misschien niet een performance winner maar kwa geluid wel lekker.

En dan welke audiokaart? Creative toch maar of Asus Xonar, en welk model? Wat is sli voor alleen het aandrijven van een goede koptelefoon voor dit moment.

Dit in verband met ruimte, zou wel leuk zijn een leuk geluidssetje maar dat wordt ruimte gezien wat moeilijk.

Keuzes Keuzes :!

*** Update 2 November 2014 ***

4 Voor proberen zonder losse geluidskaart. Scheelt ook weer wat geld dus waarom ook niet?

*** Update 2 November 2014 ***

Het is een Asus Xonar U7 geworden, waarom? Makkelijk aansluiten koptelefoon en support voor surround sound en meer.